2009 / 2006
Enagement speelt ‘Ogowe, ogowe’

De levensdroom van een stervende dokter Albert Schweizer. Een held is hij. Maar vooral ook een tragische held. Aan het eind van zijn leven maakt de gelauwerde Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer de balans op: want heeft hij alle respect voor zijn werk wel verdiend?

Wat volgt is een zoektocht naar zijn diepste verlangens en passies die de arts uiteindelijk terug voert naar de Afrikaanse rivier Ogowe. Zal Schweitzer eindelijk rust en harmonie vinden?

Ogowe, Ogowe is een toneelstuk over het bewogen leven van Albert Schweitzer. Over de angsten, dromen en desillusies van de arts die aan het begin van de twintigste eeuw baanbrekend werk in donker Afrika verrichtte, maar voor wiens genialiteit grote offers moesten worden gebracht.
Het levensverhaal van Schweitzer zoals dat niet eerder is verteld. Persoonlijk, ontnuchterend en vaak verrassend actueel in het licht van de hedendaagse discussies over ontwikkelingshulp, emancipatie en de toekomst van de mensheid.

Cast & crew
Auteur: Chris Doude van Troostwijk
Tekstbewerking en regie: Aad Spee
Productie: Stichting Engagement
Albert Schweitzer – Elbert Kooy
Bartholdi, de neger van Colmar – Edgar Buijsman
Helene Schweitzer Breslau – Martine Faber
Rhena Schweitzer – Jolanda van Alten- Booms
Emmy Martin – Carla van der Marel
Terreinwacht/ Edouard Nies-Berger – Kees Mak
Missiezuster/ koningin – Ria Philippo

Muziekconcept – Fred Raps, Aad Spee
Kap en grime – Kees de Pagter
Kleding – Elbert Kooy
Geluid – Joost Lub, Harry Prins, Biem Oosterhof
Licht – Wim Veenstra
Decor en requisieten – Hans Vos, Hans van der Spek, Suzanne Beelen

Speciale dank aan: Astrid Hart, Ciska Blokland, Phyllis Buijsman en Aart Mak voor hun goede zorg achter de schermen. Herman Heijn die ons overal naartoe bracht.

In de productie van 2006 werd de rol van Helene Schweitzer gespeeld door Ineke van Dijck en de rol van Bartholdi door Edgar Biervliet.