2015 / 2014 / 2013
Engagement speelt ‘Ik huil mijn vaders tranen’

Twee persoonlijke verhalen. Eén stoel.
Het gaat om twee vrouwen van de naoorlogse generatie, die om verschillende redenen nog dagelijks met de oorlog worstelen.
De verhalen van dochters zijn de verhalen van de vaders. Breekbare relaties soms, waarin liefde en onbegrip hand in hand gaan. Zo gaat dat bij elkaar opvolgende generaties. Wat doe je met de zwijgzaamheid van je vader? Wat doe je met je schaamte over wat hij gedaan heeft? En altijd weer: je houdt van die man!

Door middel van gespiegelde monologen die elkaar afwisselen, vertellen de vrouwen over hun vader en de oorlog. Langzaam ontrolt zich hun ontroerende verhaal. In al zijn eenvoud herkenbaar en indringend, ook voor al diegenen die niet de oorlog maar wel de strijd met de vader kennen.

Het stuk, geschreven en geregisseerd door Martine Faber, wordt gespeeld door Ineke van Dijck en Ada Vinken. Het duurt een klein half uur en wordt op verschillend plekken gespeeld, in de weken voorafgaand aan 4 mei. De stichting Engagement (productie) ziet dit stuk als iets dat de oorlog overstijgt. Ik huil mijn vaders tranen gaat ook over het eeuwige gesprek tussen de generaties. Of juist over wat niet besproken wordt. Dat is van alle tijden. Na een korte inleiding over de generaties en de kinderen die verder moeten met wat de ouders hun hebben gegeven, wordt het stuk gespeeld. Waarna een gesprek kan volgen tussen de aanwezigen over het thema.

Cast & Crew
Auteur: Martine Faber
Regie: Martine Faber
Spelers: Ineke van Dijck, Ada Vinken